De gemeenteraad gaat binnenkort in een informeel overleg de dilemma’s van het volkshuisvestingsbeleid bespreken. Dit is nodig, omdat het gat tussen vraag en aanbod op de sociale huurmarkt groot is en steeds verder toeneemt. De gemiddelde wachttijd voor een huurwoning bedraagt 8 jaar en is de laatste twee jaar sterk toegenomen.
Er komen weinig woningen vrij. Dit komt doordat huishoudens die volgens de regels teveel verdienen voor een sociale huurwoning (de “scheefwoners”), nauwelijks alternatieven hebben. Koopwoningen zijn in veel gevallen te duur. Verhuizen naar vrije sector huur levert vooral een prijsstijging op en nauwelijks een betere woning. De kwaliteit van de sociale huurwoningen in Heemstede is namelijk heel hoog. Ouderen willen steeds langer in hun huidige woning blijven wonen. Bij de wensen van ouderen speelt mee dat zij een groeiende zorgbehoefte hebben.
Er is zeer beperkte ruimte voor nieuwbouw van sociale huurwoningen, tenzij gekozen wordt voor bouwen in hogere dichtheden, ook binnen de bestaande wijken. Dit heeft een verandering van het karakter van Heemstede tot gevolg.
In 2050 zou de gehele gemeente klimaatneutraal moeten zijn. De corporaties hebben, vanuit haalbaarheid, voorlopig nog gematigde doelstellingen. Het college heeft op dit vlak nog weinig kunnen vastleggen in de prestatie afspraken met de woningbouwcorporaties in Heemstede: Elan Wonen en Pré Wonen.