In de raadsvergadering van 24 november 2016 heeft de fractie vóór het plan van aanpak Manpadslaangebied gestemd. Het plan van aanpak behelst een onderzoek naar de mogelijkheden van natuur in het Manpadslaangebied. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het adviesbureau RHO in drie fases. Het werd een bespreekpunt in de raad, omdat de raad nog moest instemmen met de financiering van het onderzoek en omdat de fracties van GroenLinks en PvdA tijdens de bespreking in de commissie Ruimte hebben aangeven meer burgerparticipatie te willen.
Tijdens de discussie in de raad zegde het college toe de bevolking te raadplegen als onderdeel van het onderzoek. Gedacht wordt aan een enquête. De GroenLinks fractie heeft alles overwegende vóór het voorstel gestemd, met een stemverklaring waarin we hebben aangegeven dat GroenLinks vindt dat:
- Duidelijke randvoorwaarden moeten worden gegeven aan de enquête;
- Ook alle belanghebbenden vanaf het begin betrokken moeten worden bij het onderzoek, zoals bijvoorbeeld de omwonenden, de grondeigenaren en Stichting Manpadslaangebied.
GroenLinks staat inhoudelijk positief tegenover het onderzoek. De fasering is prima, met als eerste fase het “robuuste groene casco” vaststellen, waarin de ambities vanuit ecologie, landschap, cultuurhistorie en recreatie voor het hele gebied centraal staan. Pas daarna kijken naar financiering en daarbij creatieve financieringen niet uit de weg gaan. GroenLinks wil het Manpadslaangebied groen houden, dus het zou een mooie uitkomst zijn als deze 0-variant, dus zonder te bouwen, haalbaar is.
Daar hebben we wel twijfels bij. Dus een fase 2, alternatieven uitwerken, zal nodig zijn. Het gebied moet wel een groene uitstraling houden, met in ieder geval een oost/west ecologische verbindingszone tussen Groenendaal en Leyduin. GroenLinks heeft in de commissie ruimte ervoor gepleit om, alleen als het écht nodig is, alternatieven te onderzoeken waarbij het gebied zo groen mogelijk én zo duurzaam mogelijk ingericht kan worden, bijvoorbeeld met een natuurlijk ingerichte Zonneweide, een paar windmolens en een informatiecentrum, het plan dat in de commissie ruimte gepresenteerd werd door Albert Knol, bewoner van de Manpadslaan. En als het écht nodig is om woningen te bouwen, dan liever kleine energieneutrale, circulaire woningen, die betaalbaar zijn en goed ingepast kunnen worden in een groene omgeving. GroenLinks heeft ervoor gepleit in fase 2 ook een nulnul-variant uit te werken, een variant waarbij bekeken wordt wat gedaan kan worden om het gebied minder te laten verpieteren zonder dat grondtransacties plaatsvinden, en dan de bestemming te laten zoals die nu is.
Fase 1 en fase 2 van het onderzoek is gepland tot april 2017. Daarna start fase 3, draagvlak verkennen en een definitief voorstel uitwerken. Wordt het Manpadslaangebied tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 weer een item?