De bespreking van de kadernota is een tamme boel in de gemeenteraad van Heemstede. Logisch, want de raad wordt alleen maar geacht te besluiten kennis te hebben genomen van de nota. En dat is raar, want de kadernota is de basis voor de begroting van de gemeente. Daarin wordt bepaald waaraan de gemeente geld uitgeeft en waaraan niet. Daarin wordt ook bepaald wat de lasten voor de inwoners volgend jaar worden (zoals de OZB en afvalstoffenheffing).
In mei 2015 heeft de fractie van GroenLinks geprobeerd het debat over de kadernota leven in te blazen met een motie “Scherper aan de wind begroten voor nieuw beleid”. Dat haalde toen geen meerderheid. Later, na de behandeling van de begroting voor 2016, is een raadswerkgroep ingesteld om de besluitvorming over de begroting te verbeteren. Toen is besloten dat de fracties in mei tijdens de behandeling van de kadernota in ieder geval aangeven welke punten zij anders willen of belangrijk vinden voor de begroting van volgend jaar.
Tot verbazing van de fractie van GroenLinks zijn een jaar later alle fracties behalve GroenLinks de afspraken alweer vergeten. Gelukkig kwam er steun van de fracties van D66 en CDA om volgend jaar het weer anders te doen. GroenLinks wil samen met hen een motie daarvoor voorbereiden en brede steun daarvoor zoeken.
Lees hieronder verder de bijdrage van GroenLinks aan het debat over de kadernota in de raad van 29 juni 2017.
Allereerst, de bespreking van de kadernota zou van GroenLinks veel politieker mogen worden, met moties en besluiten die ergens over gaan. Dit jaar werden bijv. in Haarlem weer meer dan 50 moties voorbereid. Dan gaat het ergens over. Besluiten over waar we het geld aan uit willen geven, waar we meer aan uit willen geven en waaraan minder. En besluiten over wat we met incidentele meevallers doen of met tegenvallers. Besluiten over wat we met de OZB en de Afvalstoffenheffing willen.
De begrotingsraad wordt dan een stuk makkelijker. En hopelijk kunnen we kip en ei discussies voorkomen tijdens de begrotingsraad. Zo van eerst een plan, en dan het geld zien te vinden. Te onduidelijk en niet transparant vindt GroenLinks. Nee, dan liever eerst besluiten wat de raad wil in Heemstede, geld daarvoor reserveren en dan de plannen maken en uitvoeren. Of wel, we moeten als raad in de bespreking van de kadernota allemaal onze eieren kunnen leggen om de plannen die gaan komen mogelijk te maken. Het college is dan de kip die ze met steun van de ambtelijke organisatie gaat uitbroeden.
GroenLinks zal daar wellicht met een motie op terugkomen in de begrotingsraad. Of misschien ook wel na de verkiezingen om het zo onder de aandacht van de nieuwe raad te brengen.
Nu inhoudelijk het standpunt van GroenLinks over de kadernota. In de commissie Middelen heeft GroenLinks drie aandachtspunten aangegeven, waarop we mogelijk in de begrotingsraad zullen terugkomen:
- Allereerst de groeiende grote reserve in het sociaal domein: GroenLinks heeft dat goed bekeken, we stelden schriftelijke vragen en voerden een gesprek met een van de ambtenaren. Het is een meer dan complexe materie waar we nog verder op studeren. Zeker gezien het feit dat nog besloten moet worden over een verdere aanpassing van de ombuiging van maatwerk naar algemene voorziening.
- Ten tweede duurzaamheid: wethouder Nieuwland heeft ons voor 2018 in de commissie Middelen getracht gerust te stellen door aan te geven dat er misschien zelfs meer geld beschikbaar komt dan wat nu in de nota duurzaamheid staat. Incidenteel geld dus. GroenLinks ziet echter liever structureel geld voor duurzaamheid terug in de kadernota, met name voor het halen van de klimaatdoelstellingen. Dat moet de komende jaren absoluut structureel beleid worden. Wij dagen het college uit dat mee te nemen in de programmabegroting voor volgende jaren.
- Ten derde de afvalstoffenheffing: Deze dekt de kosten niet. GroenLinks vindt dat de vervuiler moet betalen, en is er daarom tegen om de stijging van de afvalstoffenheffing geleidelijk te laten verlopen met een greep uit de algemene reserve. De bewoners, die nu netjes scheiden of weinig afval produceren, betalen dan voor de bewoners die dat niet doen. Oneerlijk vindt GroenLinks. Daarop komen we zeker terug als dat zo in de begroting komt.